Harpagia Antik Kent


Harpagia Antik Kenti, Çanakkale'nin Biga ilçesinde bulunan tarihi bir hazinedir. Gümüşçay beldesine bağlı Çeşmealtı Köyü yakınlarında, Taşağıl Tepe'sinde yer alır. Bu antik kent, Marmara Denizi'ne yaklaşık 1300 metre içeride konumlanmıştır.

Tarihçe:

Harpagia'nın tarihi, M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır. 2005 yılında yapılan yüzey araştırmaları, bu dönemden kalma seramik parçalarının bulunmasıyla antik kentin varlığını ortaya koymuştur. Arkaik dönemden klasik dönemin sonlarına kadar sürekli yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Aynı yıl içinde yapılan uzaktan algılama ve radar çalışmaları, toprak altında sur ve bina duvarlarının varlığını göstermiştir.

Antik kaynaklara göre, Harpagia, Priapos ve Kyzikos kentleri arasında, Granikos Çayı'nın denize döküldüğü bölgede bulunmaktaydı. Tarihçi Thukydides, Harpagia'nın Attika-Delos Deniz Birliği'ne üye olduğunu ve Peloponnesos Savaşları sırasında Atinalıların müttefiki olduğunu belirtir. Geç Antik Çağ'da ise Suda, Troia Prensi Ganymedes'in Harpagia'dan kaçırıldığını bildirmektedir. Strabon, "sınırda Priapos ile Kyzikos toprakları arasında Harpagia denilen bir yer vardır, bazı efsane yazarlarına göre Ganymedes buradan, bazılarına göre 1 ise Dardanos dolaylarındaki Dardanion Burnu'ndan kaçırılmıştır" şeklinde bu kentten söz eder.  


Kaynak : https://korumakurullari.ktb.gov.tr/Eklenti/50636,10canakkale-ili-biga-ilcesi-cesmealti-koyu-harpagia-ant-.pdf?0

Yorumlar

En Çok Okunan Sayfalar

Sarısıvat Köyü Tarihçe

Çörek mantarı , Bolet mantarı , Ayı Mantarı olarakda bilinen Boletus Edulis