Çanakkale Savaşları Karabiga Şehitliği


Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı olan Karabiga beldesinde, Karabiga Şehitliği bulunmaktadır. Şehitlik, 1915 senesinde Çanakkale Deniz Savaşları'nda yaralanan ve Karabiga Merkez Hastanesi'nde tedavi görürken şehit olan askerlerin anısına Karabiga Belediyesi tarafından yaptırılmıştır.

Karabiga Şehitliği'nin Tarihçesi

Emekli Öğretmen Engin Gürsu'nun araştırmaları neticesinde derlenen bilgilere göre, Çanakkale Savaşları döneminde yaralanan askerler deniz yolu ile Karabiga'ya getirilmekteydi. Durumu ağır olan yaralı askerler, Karabiga'da bulunan ve günümüzde de korunan Karabiga Hastanesi'nde tedavi görmekteydi. 150 yatak kapasitesine sahip olan bu hastane, kayıtlarda "Karabiga Mevkii Hastanesi", "5. Ordu 1 numaralı Menzil Hastanesi", "5. Ordu 1. Harp Hastanesi", "5. Ordu-yı Hümayun 1. Menzil Hastanesi" ve "1 numaralı Menzil Hastanesi" şeklinde geçmektedir.

Tedavi gördükleri esnada şehit olan askerler, Karabiga Mezarlığı'na defnedilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde kimlikleri ve künyeleri tespit edilen askerlerin anısına, 1 Şubat 2011 tarihinde alınan Meclis Kararı ile bu şehitlik düzenlenmiştir.

Karabiga Şehitliği'nin Yapısı

19 Mayıs 2011 tarihinde açılışı yapılan anıtta, mermer bir zemin üzerine 99 şehidin ismi ve bilgileri yer almaktadır. Anıtta yer alan bilgiler, şehitlerin hatıralarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırlanmıştır.

Ziyaret Bilgileri

Karabiga Şehitliği'ni ziyaret etmek isteyenler, Karabiga Belediyesi'nin internet sitesini ziyaret ederek veya doğrudan belediye ile iletişime geçerek ziyaret saatleri ve diğer detaylar hakkında bilgi alabilirler.

Karabiga Şehitliği'nin Önemi

Karabiga Şehitliği, Çanakkale Savaşı'nda şehit olan askerlerimizin hatıralarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak açısından büyük önem taşımaktadır. Şehitlik, aynı zamanda savaşın zorlu koşullarını ve askerlerimizin kahramanlıklarını gözler önüne sermektedir.

Kaynaklar:

  • Engin Gürsu'nun araştırmaları
  • Karabiga Belediyesi
  • Yerel basın ve tanıtıcı tabelalar

Yorumlar

En Çok Okunan Sayfalar

Sarısıvat Köyü Tarihçe

Çörek mantarı , Bolet mantarı , Ayı Mantarı olarakda bilinen Boletus Edulis