Biga Gümüşçay Adresteia (Adreste) Antik Kenti
Adrasteia (Misya), antik dönemde günümüz Biga ilçesi Gümüşçay Beldesi yakınlarında, Kocabaş Çayı kıyısında kurulmuş önemli bir kenttir. Kentin adı, adalet ve intikam tanrıçası Adrestia'dan (Nemesis) gelmektedir.
Antik yazar Strabon'a göre, Adresteia'daki Apollon tapınağının taşları Parion antik kentinde başka bir yapıda kullanılmıştır. Bu durum, kentin zaman içinde önemini kaybederek yapıların yeniden değerlendirilmesine yol açtığını göstermektedir.
Adresteia, Homeros'un İlyada destanında da anılmaktadır. İlyada'da (II 828) şu ifadelerle bahsedilir:
“Adresteia’da, Apaisos ülkesinde oturanlar gelir sonra, Pityeia’da sarp Tereie’nin sarp eteklerinde oturanlar, başlarında kendirden zırh giymiş Adrestosla Amphios var.”
Bu pasaj, Adresteia'nın Troas bölgesinde önemli bir yerleşim yeri olduğunu ortaya koymaktadır. Antik dönemde bu bölge "Adrasteia Ovası" olarak da bilinmekteydi.
Makedonyalı tarihçi Kallisthenes'e göre, Adresteia adını burada ilk defa bir Nemesis tapınağı kuran efsanevi kral Adrastos'tan almaktadır. Nemesis, adalet ve dengenin koruyucusu olarak kabul edilen bir tanrıçaydı ve Adresteia kenti, bu tanrıçaya adanmış önemli bir kült merkezi olarak bilinmekteydi.
Adrasteia veya Adrastea (Antik Yunanca: Ἀδράστεια, Homeros Yunancası: Ἀδρήστεια), Granicus Nehri (Biga Çayı) tarafından sulanan antik Troad veya Misya'nın bir bölgesi, şehri ve vadisinin adıydı. Aynı adı taşıyan şehirde Apollon ve Artemis'in bir kehanet merkezi bulunmaktaydı. Ancak Strabon'un zamanında tapınak yıkılmıştı ve taşları büyük bir sunak inşa etmek için kullanılmıştı. Parium bölgenin bir limanıydı.
Adresteia, Truva Savaşı döneminin şehirlerinden biriydi ve muhtemelen Truva Krallığı'na bağlıydı. Kentin lordları Percote'li Merope'nin iki oğluydu. Yerleşim yeri, bugünkü Türkiye'nin Çanakkale ilinde aynı adı taşıyan ovanın üzerinde yer almaktadır.
Günümüzde bu antik kentin kalıntıları yer altındadır.
Kaynaklar :
-https://tr.wikipedia.org/wiki/Adrasteia_(Misya)#:~:text=Adrasteia%20veya%20Adrastea%20
(Antik%20Yunanca,in%20bir%20kehanet%20merkezi%20vard%C4%B1.
-İlyada'da (II 828)
Yorumlar
Yorum Gönder