Biga Akköprü (Biga İskender Köprüsü- Biga II.Murat Köprüsü)
Akköprü ve Tarihçesi
Biga Akköprü ;Biga İskender Köprüsü, Biga II.Murat Köprüs olarak da anılır. Biga ilçesi, Akköprü köyü sınırları içinde, Akköprü mevkiinde, Kocabaş (Granikos) çayı üzerinde bulunan tarihi Akköprü, Osmanlı dönemine ait önemli bir yapıdır. Köprü, moloz taş malzeme ve kireç harcı ile inşa edilmiştir. Yapımında ayrıca tuğla malzeme de kullanılmıştır. Çayın batı bölümündeki kısmı günümüze kadar ulaşmış olup, duvarlarının bir bölümü halen ayaktadır.
Köprü beden duvarlarının aralarındaki boşluklar tonozlarla kapatılarak inşa edilmiştir. Günümüzde köprünün yaklaşık 3 metrelik bir bölümü ayakta olup, iki büyük ve bir küçük kemer kalıntısı tespit edilmiştir. Halk arasında "İskender Köprüsü" olarak da bilinen yapı, bugün tamamen çalılıklarla kaplanmış durumdadır.
Tarihçesi
Mimari yapısı ve inşaat tekniği incelendiğinde, Akköprü’nün erken Osmanlı dönemi özellikleri taşıdığı anlaşılmaktadır. Bazı kaynaklarda köprünün Roma döneminde inşa edildiği öne sürülse de, yapılan araştırmalar köprünün II. Murat döneminde, H.831-M.1427 yılında tamamlandığını göstermektedir.
Bu bilginin en önemli kaynağı, köprünün yapım kitabesidir. Kitabe, Biga Belediye Parkı’nda bulunmuş ve koruma altına alınarak Çanakkale Müzesi’ne taşınmıştır. Kitabede, II. Murat’ın köprünün inşasını emrettiği ve yapının Ramazan ayının sonunda tamamlandığı belirtilmektedir.
Kitabe Metni ve Anlamı
Emera bi-binâi hâzihi
'ıl-kantarati'l-mübâreketi
es-Sultân Murâd bin Muhammed Hân
Halleda'llâhu sultânehu ve feraga minhû fî âhiri
Ramadâni'l-mübârek seneti ihdâ ve selâsâne ve semânîmâyeh.
Anlamı:
"Mehmed Han oğlu Sultan -Allah onun saltanatını ebedî kılsın- bu mübarek köprünün inşa edilmesini emretti ve onun emri ile H.831 (M.1427-28) senesinin mübarek Ramazan ayı sonunda tamamlandı."
Bu kitabe, köprünün inşa sürecine ışık tutan önemli bir belgedir. Akköprü, Osmanlı dönemi köprü mimarisini yansıtan nadir örneklerden biri olup, tarihî değeri oldukça yüksektir.
Kaynak Çanakkale Kültür Envanteri Arkeolojik Yerleşim Alanları ve Sanat Tarihi Yapıları Musa Tombul
Yorumlar
Yorum Gönder